Omstreden pensioenwet definitief goedgekeurd

In Frankrijk heeft nu ook de Assemblée het licht op groen gezet voor de hervorming van de omstreden pensioenwet. In de Assemblée was er vandaag een laatste stemming, na die in de Senaat van gisteren. Morgen zijn er weer protesten gepland.

Belangrijkste onderdeel van de nieuwe wet is de verhoging van de pensioenleeftijd. Om een maximaal pensioen te krijgen, moet een Fransman nu 67 jaar zijn in plaats 65.

"Er is een tijd voor de vakbondswerk en er is een tijd voor parlementair werk", zei Jean-François Copé, de fractieleider van de rechtse UMP in de Assemblée na de stemming. "In een moderne democratie is er een principe: een wet wordt gestemd in het parlement en als de wet gestemd is, wordt hij uitgevoerd." In principe zou de wet half november van kracht worden.

De afgelopen weken waren er in Frankrijk heel wat betogingen en stakingen uit protest tegen de wet, een van de stokpaardjes van de Franse president Nicolas Sarkozy. Op een bepaald ogenblik dreigde er zelfs een brandstoftekort door een blokkade bij verschillende raffinaderijen. "Maar we zien duidelijk positieve signalen", zegt minister van Werk Eric Woerth. "Ik constateer ook dat de blokkades in ons land absoluut niet gesteund worden door de meerderheid van de Fransen."

De voorbije dagen was het protest minder en bleef de tegenstand beperkt tot betogingen van studenten en jongeren. Maar morgen en overmorgen zijn er nieuwe acties gepland. "Het is niet ons doel om records te breken, maar we willen morgen wel weer veel volk op straat krijgen", zegt vakbondsman Bernard Thibault.