Op het dek van een duikboot

1917. Op het dek van een Duitse duikboot. De duikboten waren tijdens de Eerste Wereldoorlog slechts in staat om een beperkte tijd onder water te blijven.

Ze waren uitgerust met een elektromotor, maar de beperkte batterijcapaciteit en de beschikbare verse lucht lieten geen lang verblijf onder water toe. De duikboten vormden een enorme bedreiging voor de geallieerde koopvaardijschepen die de bevoorrading van Groot-Brittannië. Het torpederen van het Britse passagiersschip, de ‘RMS Lusitania’, op 17 mei 1915 was daarbij een triest hoogtepunt. Niet minder dan 1198 mensen kwamen voor de kust van Ierland om. Voor de V.S. was het een argument om vanaf 1917 aan de oorlog deel te nemen. Pas in 1918 namen ze effectief deel aan de gevechten op het Westelijk front, wat meteen de nederlaag van de Duitsers inluidde.
 

lees ook