Option gered door "de Chinese vijand"

De Leuvense specialist in draadloze communicatie Option en zijn Chinese concurrent Huawei gaan samenwerken. Option laat in het kader van de samenwerking haar antidumpingklachten vallen en Huawei zorgt voor een financiële injectie bij Option door de aankoop van een licentie en verwerft M4S.

Huawei neemt een licentie op software van Option, goed voor 27 miljoen euro in het eerste jaar. De licentie kan worden uitgebreid voor de volgende achttien maanden en dit voor een bedrag van tot 33 miljoen euro. Huawei verwerft ook Option-dochter M4S, een halfgeleiderbedrijf, voor bij benadering acht miljoen euro.

Option heeft haar antidumping- en antisubsidieklachten voor de import van draadloze modems uit China teruggetrokken, de Belgische regering gevraagd om de vraag naar vrijwaringsmaatregelen in te trekken en de Europese Commissie gevraagd om de drie onderzoeken te sluiten.

Beide bedrijven gaan werken aan gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en onderzoeken het oprichten van een gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in België. Volgens Jan Callewaert, CEO van Option, is de samenwerking in het belang "van alle stakeholders".

De relatie tussen de twee bedrijven kenmerkte zich tot op heden door een grote rivaliteit. De samenwerking is dan ook opmerkelijk. De beleggers stuurden het aandeel Option alvast een flink stuk de hoogte in.