Oud-Argentijns president Kirchner overleden

In Argentinië is voormalig president Nestor Kirchner overleden. De 60-jarige Kirchner was president van 2003 tot 2007 en werd daarna opgevolgd door zijn vrouw. In 2011 wilde hij zelf weer een gooi doen naar het presidentschap.

Kirchner startte zijn politieke carrière in zijn thuisprovincie Santa Cruz, in Patagonië. Hij werd eerst burgemeester, daarna gouverneur en werd erg populair binnen de linkse peronistische partij.

Kirchner was de man die als president de schuldenberg van het land durfde aanpakken. Onder zijn bewind klom het land uit een economisch dal. Bovendien strafte hij ook de beulen af van de dictatuur in de jaren 70. Omdat hij zichzelf niet kon opvolgen, plaatste hij zijn vrouw Cristina Kirchner daarna aan het hoofd van het land. Volgend jaar wilde hij wel opnieuw zelf het presidentschap opnemen.

Kirchner kreeg een hartaanval in zijn huis in Calafate. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar korte tijd later. Kirchner sukkelde al een tijdje met zijn hart. Eerder dit jaar onderging hij al een dubbele hartoperatie.