Staking bij geldtransporteur Brink's

In vier vestigingen van de geldtransporteur Brink's is een spontane staking uitgebroken. Het gaat om de filialen in Machelen, Hasselt, Gent en Strépy in Henegouwen. De chauffeurs protesteren omdat ze van het bedienden- naar het arbeidersstatuut moeten overstappen.

Volgens het ACV is dat nadelig voor de chauffeurs die 200 tot 300 euro per maand zullen verliezen en 12 vakantiedagen.

De financiële problemen bij Brink's Belgium vloeien volgens de bonden niet voort uit het feit dat de vervoerders het bediendenstatuut hebben, maar zijn het gevolg van organisatorische problemen die reeds herhaaldelijk aangeklaagd werden. Dat zeggen de vakbonden in een gezamenlijk pamflet. Ze verwijzen hierbij naar operationele problemen (onrealistische ritten, overuren,...), gebrek aan materiaal in goede staat en het ontbreken van een echte commerciële politiek.

Ook moet de vestiging van Brink's in Strépy sluiten. De meesten van de 60 werknemers zullen aan de slag kunnen in andere vestigingen maar een tiental mensen verliezen hun baan.

De vakbonden bevestigen in het pamflet dat de Amerikaanse directie ermee dreigt de activiteiten in ons land stop te zetten als het personeel de voorstellen niet aanvaardt. "Het voorstel is te nemen of te laten en zij verwachten van ons een antwoord tegen 5 november", aldus de vakbonden die de directievoorstellen echter meteen als "onaanvaardbaar" bestempelen. Bij Brink's België werken zo'n 500 personen.