Tariq Aziz gaat in beroep tegen doodstraf

De advocaten van Tariq Aziz, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Irak, hebben beroep aangetekend tegen zijn terdoodveroordeling. Ondertussen vraagt het Vaticaan om de doodstraf niet uit te voeren.

Tariq Aziz was de rechterhand van de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein. Als minister van Buitenlandse Zaken was hij het gezicht van het Baath-regime in het buitenland. Gisteren werd hij door een Iraakse rechter ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de onderdrukking van de sjiitische oppositie in Irak in de jaren 80 en 90.

Zijn advocaten gaan nu in beroep tegen die beslissing. Volgens hen is het vonnis een politieke afrekening.

Aziz is een Chaldeeuwse christen en zijn gezondheid zou naar verluidt wankel zijn. Paus Benedictus XVI roept Irak op om het doodvonnis niet uit te voeren. "Het Vaticaan vraagt om zijn leven te sparen omdat hij de verzoening en de vrede in Irak bevorderde", klinkt het in een mededeling.