Vulkaan Merapi eist al 25 mensenlevens

De dodentol na de uitbarsting van de Vulkaan Merapi in Indonesië is opgelopen tot 25. Intussen proberen veel omwonenden terug te keren naar hun huizen hoewel de autoriteiten waarschuwen voor nieuwe uitbarstingen.

De vulkaan Merapi is een van de actiefste en gevaarlijkste vulkanen in de wereld. Na de uitbarsting zijn duizenden omwonenden gevlucht, maar nu het ergste achter de rug lijkt, willen velen, vooral jonge boeren, terugkeren naar hun huizen en hogerop gelegen eigendommen.

De overheid heeft dan wel een veiligheidszone ingesteld rond de vulkaan, maar omdat er veel kleine paadjes zijn, valt die moeilijk te handhaven.

Intussen hebben reddingswerkers 25 lichamen geborgen onder wie een baby van 3 maanden oud. Ook de "spirituele bewaker" van de vulkaan, de 80-jarige Mbah Marijan, overleefde de uitbarsting niet. Zijn lichaam werd gevonden in zijn verbrande huis, ongeveer vier kilometer van de krater van de Merapi.

De uitbarsting van de 2.914 meter hoge kolos, die as tot anderhalve kilometer hoog spuwde, zal wellicht nog meer mensenlevens eisen. Veel mensen zijn immers nog vermist. Bovendien vrezen vulkanologen dat er op korte termijn nog meer uitbarstingen zullen zijn, al is het niet duidelijk hoeveel en hoe zwaar die zullen zijn.

Meest gelezen