Zeppelin en dubbeldekker

1916. Een Franse dubbeldekker valt een Zeppelin aan. Het skelet van een Zeppelin bestaat uit aluminium bekleed met stof.

Binnen in de romp bevinden zich zakken gevuld met gas, zoals het uiterst brandbare waterstof. Omdat het luchtschip is uitgerust met motoren, kan het zich actief verplaatsen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Zeppelins ingezet om Engeland te bombarderen en paniek te zaaien onder de Engelse bevolking.
Een Zeppelin was 150 tot 160 m lang en haalde een snelheid van 80 km/uur. De Zeppelins waren zeer kwetsbaar omdat ze vanaf 1916 door de geallieerden met brandbommen werden bestookt. Toch bleven ze in gebruik omwille van de grote reikwijdte en het enorme gewicht aan bommen dat ze konden verplaatsen. Het Duitse oorlogsvliegveld van Gontrode bij Gent was een van de belangrijkste steunpunten voor de bombardementen op Londen.

lees ook