10 miljoen voor het vatten van Mladic

De Servische regering looft een prijs van 10 miljoen euro uit voor een tip die leidt tot de arrestatie van de voortvluchtige Bosnisch-Servische oorlogsleider Ratko Mladic. De EU wil zijn uitlevering vooraleer er over toetreding van Servië gesproken kan worden.

Tot nu toe had Belgrado een miljoen euro op het hoofd van Mladic gezet, maar dat heeft niet veel succes gehad. Nu trekt de Servische regering de prijs op tot 10 miljoen euro. Het land reageert op de druk van de Europese Unie die stelt dat Mladic moet uitgeleverd worden vooraleer er gesproken kan worden over Servische toetreding.

Ratko Mladic was tussen'91 en '95 de militaire leider van de Bosnisch-Servische milities. Die hebben tal van wreedheden gepleegd tegenover de Bosnische Kroaten en moslims.

Het VN-tribunaal voor ex-Joegoslaviê zoekt hem meer bepaald voor de massamoord na de inname van de stad Srebrenica in de zomer van '95. Toen zijn 8.000 jongens en mannen vermoord door de Serviërs die onder bevel stonden van Mladic.

Na de oorlog is Mladic, samen met de politieke leider van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic, ondergedoken. Karadzic is intussen gevat en staat nu terecht voor het VN-tribunaal in Den Haag.

Servië heeft ook de prijs op het hoofd van Goran Hadzic opgetrokken van een kwart naar een miljoen euro. Hadzic was destijds de leider van een Kroatisch-Servische militie die wreedheden begin tegen de Kroatische burgers.