"Feest van Belgische adel was echt absurd"

Het Eén-programma "De rode loper" blaast op zaterdag 30 oktober tien kaarsjes uit. Sinds 2007 is de presentatie in handen van afwisselend Evy Gruyaert en Katja Retsin. Retsin geeft haar kijk op bijna drieduizend uitzendingen en nagenoeg tienduizend reportages.

Katja Retsin

Hoe bent u bij “De rode loper” beland ?

De VRT heeft me drie jaar geleden gevraagd, omdat Evy Gruyaert toen fulltime ging werken voor het toenmalige Radio Donna. Ik heb dat met veel plezier aanvaard, want ik was al lang fan van het programma.

Hoe ziet uw dag eruit als presentator van “De rode loper” ?

Ik moet om 14 uur hier zijn voor de make-up en de kapper. Dan ga ik naar de redactie om te werken aan mijn teksten. Die teksten komen van de eindredactie, maar ik pas die aan aan mijn eigen stijl. Tegen 17 uur trekken we naar de studio en net voor "De rode loper" op tv komt, wordt er opgenomen. Zo kunnen we eventueel nog schuiven met items.

Wat is uw favoriete fragment uit het programma ?

Dat is erg moeilijk, want er zijn meer dan 10.000 reportages geweest. Euh...ik herinner me de opvallende beelden van een shoot voor de nieuwe kledinglijn van Dirk Bikkembergs in de Afrikaanse woestijn. Bikkembergs deed de shoot daarna nog eens over in een sneeuwlandschap. Dat waren dus waanzinnig mooie beelden. Maar mijn enthousiasme kan ook te maken hebben met de halfnaakte mannelijke modellen, natuurlijk (lacht).

Herinnert u zich nog een leuk feestje ?

Het feest van de Belgische adel. Ik heb toen een reportage gemaakt. Je komt zelf nooit op zulke feestjes als je niet van adel bent en het is ook een andere wereld. We hebben toen véél beelden gedraaid, ook nadat de champagne rijkelijk was gevloeid. Het was echt absurd. We hebben toen veel moeten knippen voor de reportage (lacht).

Welke ster (binnenland/buitenland) is u altijd bijgebleven (in positieve of negatieve zin) ?

Ik mag mezelf gelukkig prijzen, want ik heb altijd goedgezinde mensen kunnen interviewen. Maar ik had een superfantastisch gesprek met Boy George (Britse zanger van Culture Club, red). Het was als "girlfriends onder elkaar". Ik was als tiener al fan en ineens stond hij daar voor me ! Hij kon het erg appreciëren dat ik niet zoals de rioolpers achter gore details vroeg (Boy George zat onder meer een celstraf uit voor gijzeling van een escort, red.). Daardoor gaf hij uiteindelijk ook meer prijs. Het werd een heel menselijk gesprek.

Noot van de redactie: presentatrice Evy Gruyaert kon niet deelnemen aan het interview. Zij moet platte rust houden na een valpartij.