Directie gevangenis Brugge wijst akkoord af

Het kabinet van federaal minister voor Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en de vakbonden van de stakende cipiers in de Brugse gevangenis hebben een voorakkoord bereikt. Maar de federatie van gevangenisdirecteurs wijst het akkoord af.

Het sociaal conflict in de gevangenis van Brugge sleept al een hele tijd aan. Maandag 18 oktober legden de cipiers het werk neer omdat ze hun rustdagen niet kunnen opnemen door een personeelstekort. Ook vragen ze meer aandacht voor de veiligheid van het personeel.

Een eerder principeakkoord tussen vakbonden en directie werd door de stakers afgewezen. Volgens de bonden bevat het huidige akkoord de nodige garanties inzake rustdagen en veiligheid. Ze gaan het dan ook verdedigen bij hun achterban. Als het personeel instemt, zou de staking morgen opgeschort kunnen worden.

Nieuw conflict

Maar het is ver van zeker dat het sociale conflict hiermee eindigt. De federatie van gevangenisdirecteurs is ontevreden met het voorakkoord. De overkoepelende organisatie van gevangenisdirecteurs werd niet betrokken bij de onderhandelingen en kondigt aan het akkoord niet te zullen uitvoeren.

"In dit akkoord is opnieuw een beperking van de leefomstandigheden van de gedetineerden opgenomen. Die beperking gaat hoe dan ook de veiligheid in de gevangenis in het gedrang brengen, maar gaat ook de veiligheid na afloop van de gevangenisstraf op de helling zetten", zegt Engelbert Brebels.

"Wij hebben nog altijd de opdracht om mensen op een humane manier te bejegenen en er ook voor te zorgen dat zij beter uit de gevangenis komen dan dat ze erin gegaan zijn", aldus Brebels.