EU-top versterkt de begrotingsdiscipline

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn het tijdens hun top in Brussel eens geworden over een reeks voorstellen om de begrotingsdiscipline in de eurozone en de Europese Unie te versterken om een herhaling van de Griekse crisis te voorkomen.

De leiders gaven hun fiat aan een rapport dat de ministers van Financiën de voorbije maanden hebben uitgewerkt in een werkgroep onder leiding van Herman Van Rompuy. De werkgroep wil met vroegtijdige en semi-automatische sancties het respect voor de bestaande Europese normen over staatsschuld en begrotingstekort verzekeren.

Zo maken de voorstellen het mogelijk om sancties te treffen tegen eurolanden vooraleer die de drempel van drie procent begrotingstekort hebben bereikt. Ook dreigen sancties voor eurolanden die de staatsschuld onvoldoende terugdringen.

De sancties nemen in een eerste fase de vorm van een borgsom op een geblokkeerde rekening aan. Uiteindelijk zijn er boetes voor landen die nalaten om corrigerend op te treden. Sancties zouden enkel nog geblokkeerd kunnen worden door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten.

Politieke sancties?

Duitsland wilde daar erg ver in gaan en zelfs eurolanden die hun begroting niet onder controle houden, het stemrecht in de EU-Raad afnemen. Ons land dat de EU nu voorzit, vindt dat te ver gaan en het ziet ernaar uit dat bondskanselier Merkel haar wil niet heeft kunnen doorzetten.  Er zou trouwens een verandering van het Verdrag van Lissabon voor nodig zijn.

De Europese leiders trekken nu met hun beslissingen naar het Europees Parlement. Het Belgische voorzitterschap wil de procedure later dit jaar op gang blazen. Het hele pakket zou tegen de zomer van 2011 goedgekeurd moeten worden.
 

 

Cameron wil niet extra betalen

Een ander heikel punt is het plan om de begroting van de EU met 6% op te trekken. Bij het begin van de top liet de Britse premier David Cameron weten dat die verhoging voor hem onbespreekbaar is.

Groot-Brittannië zou tien andere EU-lidstaten aan zijn kant gekregen hebben om die verhoging af te blokken. Volgens Londen mag het EU-budget met niet meer dan 2,9% stijgen. Dat is minder dan de helft van wat voorgesteld is.