Kamer lanceert commissie over kindermisbruik

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is een bijzondere parlementaire commissie over kindermisbruik -niet enkel door priesters en geestelijken- opgericht. Carina Van Cauter (Open VLD, foto) zei in de Kamer dat ze zelf het slachtoffer was van misbruik toen ze 10 jaar was.

Afgelopen weekend ontstond consensus bij de verschillende politieke partijen over een commissie. Een bijzondere commissie heeft minder bevoegdheden dan een onderzoekscommissie. Pas rond pasen 2011 maken de commissieleden uit of er alsnog zo'n onderzoekscommissie komt.

Opvallend is dat de commissie zich niet zal beperken tot pedofilie binnen de kerk, maar ook andere instellingen worden onderzocht. Het idee voor een commissie over misbruik bij gezagsrelaties in het algemeen werd enkele maanden geleden al geopperd door CD&V-senator Rik Torfs. Ook andere partijen konden zich vinden in het voorstel om niet alleen op de kerk te focussen.

Carina Van Cauter, die voor Open VLD deel uitmaakt van de commissie, getuigde op het spreekgestoelte van de Kamer dat ze werd misbruikt toen ze 10 jaar was, niet door een priester. "In 1972 werd ik misbruikt. Toen ik ouder werd, schreef ik het parket. Ik kreeg in 1994 een brief terug waarin heel kort stond dat alle dossiers uit 1972 vernietigd waren", zei ze.