Omstreden kolonel stapt naar Raad van State

Kolonel Luc Gennart, die eerder geklaagd had over de "flamandisation" van het leger, eist dat de Raad van State zijn overplaatsing vernietigt. Gennart is overgeplaatst van Florennes naar de basis van Beauvechain.

Onlangs had kolonel Luc Gennart, commandant van de luchtmachtbasis van Florennes, op de RTBF gezegd dat de Franstaligen niets meer te zeggen hebben in het leger. De Vlaamse hoge officieren zouden het leger volledig naar hun hand hebben gezet, zei hij toen.

Die uitspraken zijn hem niet in dank afgenomen bij Defensie. Gennart is intussen overgeplaatst naar de dienst luchtveiligheid op de basis van Beauvechain.

Die overplaatsing was gepland, maar is nu met een maand vervroegd. Ook mag Gennart niet naar het korpsfeest van zijn eenheid in Florennes.

Kolonel Gennart neemt dat niet en stapt nu naar de Raad van State. Die zou vrijdag al uitspraak doen. Gennart hoopt dat de maatregelen ongedaan worden gemaakt en dat hij alsnog naar het korpsfeest kan.