Overwinnen Fransen hun "stakingsmoeheid"?

In Frankrijk wordt er vandaag weer betoogd tegen de pensioenhervorming die gisteren definitief werd goedgekeurd in de Assemblée. De staking is een test voor de vakbonden want het protest was de voorbije week stilaan afgenomen.

Nu de Assemblée het licht op groen heeft gezet voor de nieuwe pensioenwet, een stokpaardje van president Nicolas Sarkozy, is het nog maar enkele weken wachten vooraleer de wet effectief van kracht gaat. Toch leggen de vakbonden zich niet neer bij de beslissing van de regering.

"In tegenstelling tot wat ze denken, zullen we ons blijven verzetten tegen de hervormingen", zegt vakbondsleider Bernard Thibault.  "Wanneer de wet in werking treedt, zitten we in een nieuwe fase, maar dat gebeurt pas half november. Deze zaak is nog niet voorbij."

Toch is het maar zeer de vraag of er opnieuw miljoenen Fransen op straat zullen komen. De vakbonden vrezen zelf dat er stilaan "stakingsmoeheid" optreedt. "Er heerst echt een gevoel van woede. Maar we verwachten niet dat we vandaag records zullen breken", zegt Jean-Claude Mailly, een andere vakbondsleider. "Maar door deze actie houden we wel druk op de ketel. Deze wet wordt niet aanvaard in de geest van de mensen."

Volgens de eerste berichten zou de staking effectief minder succes hebben dan de vorige acties. Het lucht- en spoorverkeer zijn in elk geval minder getroffen en de Parijse metro rijdt zelfs zo goed als normaal, net als de internationale treinen.

De vakbonden hebben wel al een nieuwe actiedag aangekondigd. Afgezien van het succes van vandaag komt er nieuw protest op zaterdag 6 november.