Ozark Henry: "Dit is toch mijn leven"

Na vier jaar stilte heeft Ozark Henry een nieuwe plaat uit, zijn zesde studio-album al. "Hvelreki", heet ze, een gelukwens in het IJslands die zoveel wil zeggen als "moge er een walvis op jouw strand aanspoelen".

De muzikant hoorde de gelukwens op reis, want de voorbije jaren nam hij tijdens een sabbatperiode tijd voor zichzelf. "Ik wou geen verplichtingen, tournees of wat dan ook. Ik had nood aan een leven zonder agenda", zegt hij.

De periode in de anonimiteit, zonder verplichtingen en tournees, beviel hem. Maar ook op de luchthavens waar hij veel tijd al wachtend doorbracht, schreef hij muziek die uiteindelijk toch weer de weg vond naar een plaat. "Het is toch aangenaam te weten dat er een luisterend oor wacht. Dit is toch mijn leven", zegt hij.

Ozark Henry werkte voor "Hvelreki" samen met de Britse producer Martin Glover, die ook albums van o.a. The Verve, Crowded House en Heather Nova produceerde.