Recordaantal verandert van energieleverancier

Meer dan 200.000 Vlamingen zijn dit jaar al veranderd van gas- of elektriciteitsleverancier. Volgens de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) is dat een record.

Volgens de VREG informeren we ons desondanks te weinig over energieprijzen. Uit een rondvraag bij 1.000 gezinnen blijkt dat we nauwelijks weten hoeveel we betalen voor onze energie en al helemaal niet hoeveel we verbruiken.

"Slechts 2 op de 10 Vlamingen antwoordden dat ze weten hoeveel ze verbruiken en konden dat ook effectief aanduiden", zegt André Pictoel van de VREG.

Toch zijn er steeds meer Vlamingen die van leverancier veranderen: 200.000 al in de eerste 7 maanden van dit jaar. Het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs op de markt wordt namelijk steeds groter.

"Een gemiddelde klant die echt op zoek gaat naar de goedkoopste elektriciteit en de goedkoopste aardgasleverancier, kan tot 10 procent voordeel doen. Voor een gemiddeld gezin is dat tussen de 100 en de 200 euro per jaar", zegt Pictoel.

Een kwart van de gezinnen en bedrijven kiest voor groene stroom, zo blijkt ook nog uit de cijfers van de VREG. Bij de gezinnen blijft het aantal "relatief stabiel", maar bij de bedrijven zit groene stroom in de lift.