Snelle behandeling van BHV afgewezen in Kamer

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is de hoogdringendheid afgewezen van het N-VA-voorstel over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.
Kamerfractieleiders Annemans (VB) en Jambon (N-VA) bij de plenaire zitting van vandaag.

Alleen Vlaams Belang en Lijst Dedecker stemden voor een snelle behandeling van het voorstel. De N-VA heeft zich onthouden om het bemiddelingswerk van Johan Vande Lanotte (SP.A) een kans te geven. De N-VA had aan Vlaams Belang gevraagd om niet om de hoogdringendheid te vragen, maar daar hadden Gerolf Annemans, Kamerfractieleider van Vlaams Belang, en zijn partijgenoten geen oren naar.

"Eerste keer dat partij de hoogdringendheid van eigen voorstel niet steunt"

De N-VA had eerder gezegd dat ze de hoogdringende behandeling van het voorstel zou vragen, maar kwam daar gisteren bij monde van Kamerfractieleider Jan Jambon op terug.

In "Terzake" op Canvas zei Jambon gisteravond dat er in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken geen meerderheid was voor die hoogdringende behandeling. De N-VA vroeg bijgevolg niet dat de Kamer zich bij hoogdringendheid uitspreekt over het splitsingsvoorstel. Jambon riep ook de andere partijen op om dat niet te doen.

Met die uitspraak keek de partij vooral in de richting van Vlaams Belang, want CD&V, Open VLD, de SP.A en Groen! hadden eerder al gezegd dat ze geen hoogdringende behandeling in de Kamer wilden. "Vlaams Belang moet kiezen tussen spelletjes spelen of de kortste weg naar de splitsing volgen. Ik zou hen willen oproepen om voor die kortste weg te gaan", zei Jambon nog in "Terzake".

Maar Vlaams Belang ging daar niet op in. "Dat is nu al een paar weken aan de gang", zegt fractieleider Gerolf Annemans (foto). "Voorstellen die wij indienen, stemt de N-VA weg. Ze dient zelf haar eigen voorstellen niet in, omdat de PS het haar verbiedt, krijgt vervolgens ruzie met de PS en dient dan wel haar eigen voorstellen in. Ik ga dan logischerwijs over tot de vraag om die splitsing bij hoogdringendheid te behandelen. Nu wordt dat weer afgeblazen, omdat de N-VA via Johan Vande Lanotte (koninklijk bemiddelaar, nvdr) weer vriendjes is met de PS. Als de N-VA straks de vraag om hoogdringendheid niet steunt, zal het de eerste keer zijn dat iemand niet wil dat zijn eigen voorstel hoogdringend behandeld wordt."