Zwaargewonde bij steekpartij in school Hasselt

In de school KTA1 in Hasselt is een leerling zwaargewond geraakt bij een steekpartij. De jongen kreeg enkele messteken in de borst. De dader, een medeleerling, is opgepakt en moet voor de jeugdrechter verschijnen.

De steekpartij vond plaats in de kleedkamer van de school, voor de les lichamelijke opvoeding. Twee minderjarige leerlingen -16 en 17 jaar- kregen ruzie, waarbij een van hen een zakmes uithaalde en de andere jongen aanviel. Die kreeg vier messteken in de borst, maar is niet in gevaar.

Het incident tussen de twee jongeren kwam niet helemaal uit de lucht gevallen. Het boterde immers al een tijdje niet meer tussen hen. Enkele dagen geleden was er ook al een conflict geweest en net vandaag zou die ruzie worden uitgepraat, samen met de school.

"Maar tijdens het omkleden vanmorgen is er wat geduwd en getrokken en zijn er enkele klappen gevallen", zegt directrice Marleen Blevi (kleine foto). "Daarop is bij de ene leerling de stoppen doorgeslagen en heeft hij zijn mes getrokken en de andere enkele messteken toegebracht." Volgens Blevi gaat het om een gewoon zakmes "waarmee hij normaal zijn appeltje zou schillen, maar dat hij nu voor de verkeerde doeleinden heeft gebruikt".

"Twee wonden waren oppervlakkig en twee steekwonden waren dieper", verklaarde de Hasseltse procureur Marc Rubens. "In het ziekenhuis zijn de wonden genaaid. Hij blijft nog ter observatie in het ziekenhuis, maar mag normaliter morgen naar huis." De jongen die de messteken toebracht, raakte zelf ook lichtgewond door het hanteren van het mes. "Het gaat hier om pubers, die nu nog eens extra gepuberd hebben", aldus nog Rubens.

De twee leerlingen zijn voorlopig geschorst. "Wij zijn sowieso een school die geweld sterk afkeurt en bij geweld wordt er altijd gesanctioneerd. In dit geval is het een ernstige zaak en is de tuchtprocedure opgestart", aldus nog Blevi.

De jongen die de andere leerling met zijn zakmes toetakelde, is opgepakt. Hij moet voor de jeugdrechter verschijnen. Wat er nu precies met hem zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Omdat het om een minderjarige gaat, is de procureur niet erg mededeelzaam.