100.000 ambtenaren extra in 15 jaar

De voorbije 15 jaar zijn er 100.000 werknemers in overheidsdienst bijgekomen. Dat schrijft De Morgen op basis van een studie van het Federaal Planbureau tussen 1995 en 2009.

De stijging is vooral te danken aan extra personeel bij lokale besturen zoals steden, gemeenten en provincies (58.000 extra personeelsleden in 15 jaar tijd). Ook bij de gewesten en gemeenschappen is er meer volk gaan werken (38.000 werknemers extra tussen 1995 en 2009). De aanwerving van extra personeel is vooral gebeurd in de periode 2002-2009. 75% van het extra personeel werd in die periode in dienst genomen.

Vorig jaar waren er 828.000 ambtenaren, dat is zowat 19% van de werkende bevolking in ons land. Het gaat om de "klassieke ambtenaren" die werken op overheidsdiensten, maar ook om leraren. Het personeel uit de gezondheidszorg is niet meegerekend in dat cijfer.

"Staatshervorming mag niet leiden tot meer ambtenaren"

Minister van Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt in een reactie dat de komende staatshervorming er niet toe mag leiden dat er nog meer ambtenaren komen. "Het is belangrijk dat de staatshervorming zuinig wordt", zegt hij. "Dat betekent dat iedereen bespaart op het aantal en dat de kwaliteit van de dienstverlening verbetert. Als er bevoegdheden worden overgeheveld, dan moet die dienst wel verdwijnen."