8.000 vrouwen zijn besneden of lopen risico

In ons land zijn er meer dan 8.000 vrouwen die "besneden zijn of het risico lopen het te worden". Dat blijkt uit de eerste gefundeerde schatting door onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Brussel en Antwerpen zijn het meest getroffen.

Genitale verminking of besnijdenis van vrouwen is een praktijk die vooral in het tropische deel van Afrika voorkomt, meestal in landen met een islamitische achtergrond, al is de praktijk eerder cultuur- dan godsdienstgebonden.

Er zijn weinig goede cijfers beschikbaar. Een Belgisch onderzoek uit 2003 kwam op een kleine 3.000 vrouwen, maar dat hield bijvoorbeeld geen rekening met genaturaliseerde vrouwen, de tweede generatie of asielzoeksters. De nieuwe studie doet dat wel. En ze telt ook de dochters mee die de vrouwen de jongste twaalf jaar kregen. Die lopen immers een hoog risico om ook besneden te worden.

De onderzoekers tellen bijvoorbeeld 1.190 meisjes beneden de vijf jaar, en nog eens 1.690 meisjes tussen 15 en 20, die risico lopen om besneden te worden tijdens de vakantie in het geboorteland van hun moeder, maar ook in België. Zo'n vijfduizend vrouwen tussen 20 en 50 zijn waarschijnlijk al besneden. Per jaar schenken die het leven aan een zeshonderdtal dochters.

De studie werd besteld door het federale ministerie van Volksgezondheid.