"450.000 nieuwe arbeidskrachten nodig"

De komende vijf jaar heeft de Vlaamse economie 450.000 nieuwe arbeidskrachten nodig. Dat heeft de Leuvense universiteit berekend. Eenerzijds is er de economische groei, maar tegelijk gaan er de volgende jaren veel meer met pensioen dan de voorbije jaren.

"De voorbije vijf jaar lag het aantal mensen dat met pensioen ging rond de 210.000, maar voor de volgende jaren schatten we dat op 300.000", zegt de Leuvense decaan Economie Luc Sels. "Dat is een enorme stijging, die betekent dat je globaal rond de 400.000 à 500.000 vacatures gaat moeten invullen op die arbeidsmarkt." 

De Leuvense universiteit gaat immers uit van bijna 160.000 nieuwe jobs door het aantrekken van de economie. Vooral in de logistieke en de chemische sector, maar ook bij banken en overheidsbedrijven zullen veel plaatsen vrijkomen. Bovendien speelt ook de vergrijzing een rol, met meer jobs in de ouderenzorg.

Meer jongeren aan het werk krijgen zal niet volstaan om alle vacatures in te vullen, waarschuwt de KU Leuven, er moeten ook méér 55-plussers aan het werk blijven. De arbeidsmarkt zal ook meer allochtonen moeten inschakelen.