"Ban hotspots in Vlaamse steden"

Wetenschappers uit Europa en de VS vragen in een open brief vijf Vlaamse steden en een gemeente om te stoppen met hun (plannen voor) draadloze netwerken of hotspots. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard. De betrokken steden, waaronder Gent en Leuven, zien geen redenen tot ongerustheid.

 "Zolang we niet precies weten wat de gevolgen zijn voor mens, dier en plant, moeten we zeer terughoudend zijn", zegt professor Stefaan Van Gool (K.U.Leuven), een van de wetenschappers die de open brief mee heeft opgesteld. Volgens hem weten de gemeentebesturen niet waar ze aan beginnen en laten ze zich voor de kar spannen van de telecomsector.

Van Gool, een oncoloog, klaagt aan dat mensen voor een voldongen feit gesteld worden. “Willen of niet: wie in de stad een pintje gaat drinken, zal midden in het stralingsveld van zo'n hotspot zitten", luidt het.

De vijf steden Gent, Leuven, Hasselt, Brugge, Blankenberge en de gemeente Maasmechelen zijn niet van plan hun beleid bij te stellen. Volgens de Gentse schepen van Informatica Resul Tapmaz (SP.A) is er geen reden tot ongerustheid. “Het draadloos internet dat de stad gratis aanbiedt, is wel degelijk veilig’, zo klinkt het.

Tapmaz zegt dat alles volgens de regels van de Vlaamse overheid gebeurt. "Bovendien gaan we ervoor zorgen dat de mensen goed gesensibiliseerd worden", zegt de Gentse schepen.