"Dikke mensen, ik kan er niet tegen!"

Afgelopen maandag publiceerde redactrice Maura Kelly op de website van het vrouwenblad Marie Claire een bijdrage over de vraag of zwaarlijvige mensen een forum op tv moeten krijgen. Het werd een heuse afrekening met dikke mensen: "Esthetisch mishaagt het mij zelfs een zeer, zeer dik persoon door een kamer te zien lopen". Een golf van kritiek volgde. Zelfs Sharon Osbourne, vrouw van rockzanger Ozzy, mengde zich in de discussie.

Enkele weken geleden startte de Amerikaanse tv-zender CBS met een nieuwe komische reeks, "Mike & Molly", over twee zwaarlijvige personen die bij elkaar liefde en genegenheid vinden. Maar dit uitgangspunt kon bij Kelly op weinig begrip rekenen.

Ze schreef: "Het doet mij walgen wanneer ik twee figuren zie die van de ene vette kus naar de andere rollen…omdat ik ervan walg hen ook maar iets te zien doen. Om eerlijk te zijn, zelfs in het echte leven is het voor mij al moeilijk een zeer, zeer dik persoon in een kamer te zien wandelen. Net zoals ik het niet leuk vind een dronken iemand uit een café te zien waggelen of een heroïneverslaafde te zien zwijmelen in een zetel." Ook klaagde ze terloops de hoge medische kostprijs van zwaarlijvigheid aan. "Kosten waaraan jij en ik meebetalen, via onze verzekering", klonk het.

"Over hun zwaarlijvigheid kunnen de meesten controle uitoefenen. Ze kunnen het veranderen, als ze maar hard genoeg proberen", voegde ze er nog aan toe.

"Wat een bitch!"

Ruim 28.000 reacties kwamen bij het tijdschrift binnen na de publicatie, bevestigde hoofdredactrice Joanna Coles. Het gros van de reacties was ronduit negatief. Ook andere sites, bezig met mode en uiterlijk, distantieerden zich van Kelly’s opinies.

Zo noemde de site Fashionata de bijdrage "een schaamteloos gemeen stuk en we zijn geschokt dat zoiets in een tijdschrift met een zekere reputatie kan gepubliceerd worden." Op de site Jezebel was dan weer te lezen: "Hoe kon ze ooit denken dat dit aanvaardbaar zou zijn? Maar wat ons het meest verontrust is dat dit tijdschrift met zijn blijkbaar progressieve invalshoek hiermee kon akkoord gaan."

In het praatprogramma "The talk" kwam ook mediafiguur Sharon Osbourne op de hele discussie terug. "Ze brengt andere vrouwen in diskrediet. Wat een bitch! Mocht ze hier aanwezig zijn, ze zou er nogal van langs krijgen", aldus Osbourne, die eraan toevoegde haar abonnement op het magazine op te zeggen. De maker van "Mike & Molly" noemde de bijdrage “haatdragend. Het maakt me verdrietig”.

Kelly heeft intussen een verduidelijking van haar standpunten toegevoegd aan haar bijdrage, namelijk dat "ze niemand wilde beledigen". Haar opinies schrijft ze toe aan haar eigen levenslange strijd tegen anorexia, waardoor ze, volgens haar vrienden, extreem reageert op lichaamsgebonden onderwerpen. Hoofdredactrice Coles heeft deze uitleg aan de pers bevestigd.

lees ook