"Het ging wel degelijk om opdracht van regering"

Luk Van Biesen (Open VLD) zegt dat de toenmalige regering duidelijk de opdracht heeft gegeven aan de Deposito- en Consignatiekas om het misdaadgeld door te storten naar de schatkist voor de begroting van 2009. Minister Stefaan De Clerck (CD&V) ontkent dat.

De regering heeft onterecht crimineel geld gebruikt om het gat in de begroting van vorig jaar dicht te rijden. Het gaat om 115 miljoen euro die voorlopig in beslag genomen was in afwachting van een gerechtelijke uitspraak. "Een foute boeking bij de Deposito- en Consignatiekas", zegt ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V), "geen bewuste begrotingstruc van de regering".

Luk Van Biesen, die voor Open VLD lid was van de commissie voor het toezicht op de Deposito- en Consignatiekas, spreekt dat tegen. "We hebben daar maanden geleden ook vragen over gesteld. Toen kwam het antwoord dat de storting een opdracht van de regering was. Het gaat dus niet om een boekingsfout, maar om een duidelijke opdracht." Open VLD maakte overigens deel uit van de regering-Leterme I.

"Dit verhaal roept vele vragen op"

Renaat Landuyt (SP.A, foto), Kamerlid en Justitiespecialist, heeft stevige bedenkingen. "Ik krijg er een wansmakelijk gevoel bij."

"Het verhaal over het doorgestorte misdaadgeld roept vele vragen op. "Het doet denken aan notarissen die het geld van mensen op hun eigen rekening doorstorten in plaats van op een derdenrekening", zegt hij. "Daarvoor zijn al notarissen moeten opstappen." Landuyt bereidt een lijst met parlementaire vragen voor de ministers van Justitie en Financiën voor.

"Ik vraag mij af wat een procureur doet als hij dit leest", zegt Landuyt. "Het probleem is niet dat het geld in de Deposito- en Consignatiekas werd gestort, maar wel dat het daarna naar de schatkist werd doorgestort."

Meest gelezen