Baby's voortaan naar "Huizen van het Kind"

De bestaande consultatiebureaus van Kind & Gezin, waar baby's en peuters medisch worden opgevolgd, zullen worden omgevormd tot de "Huizen van het Kind". De dienstverlening wordt daarbij licht uitgebreid met onder meer psycho-sociale en pedagogische ondersteuning.

De omvorming maakt deel uit van de plannen om de preventieve gezinsondersteuning in Vlaanderen te versterken. Die plannen zijn vandaag toegelicht op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Vlaanderen telt een uitgebreid netwerk aan consultatiebureaus. Ouders kunnen er met kleine kinderen (0-3 jaar) terecht voor medische basiszorg en advies.  "Het is de bedoeling om kinderen naast medische ook psycho-sociale en pedagogische ondersteuning te geven", zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Kind & Gezin. Ze heeft het over een "historisch moment" in de preventieve gezinsondersteuning.

Er zouden ook meer huisartsen worden ingeschakeld in de huidige consultatiebureaus, waar er soms ook een tekort is aan artsen.