Bereikt VN-top een akkoord over biodiversiteit?

Op de laatste dag van de wereldbijeenkomst over het behoud van planten- en diersoorten in Nagoya in Japan is het afwachten of er een akkoord uit de bus komt. De 10e Conferentie van de Partijen van de Conventie over Biologische Diversiteit, een initiatief van de Verenigde Naties, startte vorige week en houdt vandaag de slotdag.

Naar verluidt wordt de vergadering vandaag alvast enkele uren verlengd om een compromistekst mogelijk te maken.

De Europese landen zijn bereid om de overbevissing aan te pakken en om geen projecten meer te financieren die schadelijk zijn voor het milieu. Het grootste knelpunt is dat ontwikkelingslanden geld vragen om hun bossen en rivieren te beschermen. Het ligt daarbij moeilijk dat westerse bedrijven planten ontginnen voor commerciële toepassingen.

De doelstellingen over biodiversiteit die de VN in 1992 stelden, zijn niet gehaald. Het verdwijnen van dieren- en plantensoorten gaat "tot 1.000 keer sneller" dan het normale niveau, aldus de VN, door het verdwijnen van leefgebieden, de concurrentie van exotische soorten, de vervuiling en de opwarming van de aarde.

Eén amfibie op de drie, meer dan één vogel op de acht, meer dan één zoogdier op de vijf en meer dan één coniferensoort op de vier zijn wereldwijd met uitsterven bedreigd.