Chinese investeerder bezoekt Opel Antwerpen

Een delegatie van de Chinese kandidaat-overnemer van de Opel-fabriek in Antwerpen, Zhenghou Hi-Tech Vehicle (CHTC), heeft vanmorgen een rondleiding gekregen in de fabriek. De Chinezen blijven geïnteresseerd in een overname.

Na de rondleiding werd de delegatie ontvangen door Europarlementslid Bart Staes (Groen!). De vergadering werd ook bijgewoond door vakbondsafgevaardigden Rudi Kennes (ABVV) en Luc Van Grinsven (ACV), Europarlementsleden Frieda Brepoels (N-VA), Derk Jan Eppink (LDD) en afgevaardigden van hun collega's Verhofstadt, Sterckx en Belet.

CHTC zou bereid zijn 600 miljoen euro in de fabriek te investeren en beschikt over de benodigde kredietgaranties. Het bedrijf wil in de eerste drie jaar in Antwerpen Opel Astra's blijven produceren voor de Chinese markt en in de toekomst een assemblagelijn openen voor de productie van elektrische wagens, alsook een productielijn voor Chinese wagens van Landwind.

"Dit is een verhaal dat zeker klopt", zegt Rudi Kennes. "Een gedetailleerd businessplan kunnen de Chinezen nog niet voorleggen, want van GM hebben ze de nodige gegevens daartoe niet gekregen. GM heeft ook steeds uitgeblonken in het rond de tafel brengen van derderangsmedewerkers en topman Nick Reilly, die altijd wel praat over de Chinese investeerder, heeft deze nooit gezien."

Volgens Bart Staes vreest GM op termijn voor concurrentie van de Chinezen. "Maar ze gaan sowieso investeren in Europa. Dan heb ik liever dat er alles aan gedaan wordt om hen naar Antwerpen te krijgen", aldus het Europarlementslid.

Ondertussen is ook juridisch advies ingewonnen, dat Bart Staes als tussenpersoon zal overmaken aan de bonden, en dat mogelijk kan uitmonden in een klacht bij de Europese Commissie. Uit dat juridisch advies zou immers blijken dat GM bepaalde onderdelen van de Europese concurrentiewetgeving niet toepast.