Fedasil moet fikse schadevergoeding betalen

Een Brusselse arbeidsrechter heeft een fikse schadevergoeding toegekend aan een Congolese asielzoeker die geen onderdak kreeg. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om 15.500 euro, 500 euro per dag dat de man op straat moest slapen.

De 30-jarige man kwam in augustus aan in België. Zijn advocaat eiste voor hem via de rechtbank een voorlopige verblijfplaats op, maar er was niet meteen plaats. De Brusselse rechter heeft nu een dwangsom uitgesproken voor elke dag dat hij dakloos bleef en liet een bewarend beslag leggen op vier wagens en vijftien computers van de hoofdzetel van het Federaal agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil), de waarde ervan zou overeenkomen met de schadevergoeding.

Fedasil gaat in beroep tegen het vonnis. Volgens de organisatie werd de man enkele dagen na zijn aanvraag een plaats aangeboden maar is hij niet komen opdagen. "Hij is bij een eerste oproep voor opvang niet komen opdagen. Bovendien geldt een deel van de schadevergoeding voor een periode waarin de man wél opvang heeft gekregen", zegt Mieke Candaele van Fedasil in Het Laatste Nieuws.