Houtbedrijven aan de klaagmuur

Heel wat bedrijven uit de Europese houtsector leggen vandaag even de productie stil. Ze protesteren tegen energiebedrijven die almaar meer hout opkopen om milieuvriendelijke energie op te wekken met houtpellets.

In ons land werd actie gevoerd in drie houtbedrijven. Volgens de bedrijfsleiders verloopt de houttoevoer steeds moeizamer omdat energieproducenten massaal hout opkopen om er groene stroom mee op te wekken. Bovendien krijgen die producenten daarvoor ook nog eens subsidies, klagen de houtbedrijven. 

"De oplossing ligt in het feit dat men het hout meer als grondstof gaat behandelen in plaats van als brandstof", zegt Bernard Thiers van Unilin-QuickStep.

De vakbonden en de Bond Beter Leefmilieu steunen de houtbedrijven. "De Europese Commissie legt wel op groene stroom te produceren, mar biedt geen ordentelijke kader voor die groenestroomcertificaten", zegt Jan Turf van de BBL.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) zegt dat Vlaanderen al een strikt systeem heeft: alleen hout dat niet meer kan dienen voor de industrie, mag bij ons verbrand worden voor groene energie. Ze hoopt dat ook de andere Europese landen die strikte regel zullen overnemen.