Joos: Wouter Deprez en de oorlogsgetuigen (1/4)

Cabaretier Wouter Deprez groeide op in West-Vlaanderen, temidden van relicten en verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Voor Radio 1 brengt hij vier verhalen die hem nu – 92 jaar na de Wapenstilstand – bijzonder in het oog sprongen…

Vandaag - Jules Leroy

"Nee, niet weer die Jules Leroy!" Dat is wat Wouter bij de radio te horen kreeg toen hij de getuigenis van oud-strijder Jules uit het archief viste. "Het is altijd die Jules Leroy!" Wouter had nog nooit van Jules Leroy gehoord en is koppig. Van zijn kleinzoon krijgt hij een marathoninterview : 4 uur band met een man die zich 60 jaar na de oorlog nog altijd herinnert of iets de donderdag of de vrijdag is gebeurd.

Jules Leroy - geboren in 1894 - was een landbouwarbeider uit Zonnebeke. Hij werd op 24 september 1914 ingelijfd bij de Karabiniers. Jules Leroy bleef de hele oorlog aan het IJzerfront. Hij onderscheidde zich bij de Slag bij Westrozebeke, tijdens het eindoffensief. In april 1918 raakte hij gewond bij een gasaanval. In oktober 1918 werd hij gepromoveerd tot korporaal. Na de oorlog werd Jules kolen- en houthandelaar.

Jules Leroy en de andere getuigen

lees ook