Kunstkaravaan: Ellen N. La Motte

Katharina Smets en Piet Chielens schetsen een portret van oorlogsverpleegster en auteur Ellen N. La Motte.

In 1915 reist Ellen N. La Motte van de Verenigde Staten naar Europa om er als verpleegster aan de slag te gaan in de Eerste Wereldoorlog. Ze komt terecht achter het IJzerfront, vlakbij de waanzinnige loopgravenoorlog. Daar ziet ze de andere kant van de heroïek : lijdende en creperende soldaten in het veldhospitaal.

Ellen schrijft alles neer. De publicatie van haar verslag wordt verboden in Amerika, omdat het alle hoop en elke illusie dooft. Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper, neemt reporter Katharina Smets mee naar waar het veldhospitaal stond. Samen schetsen ze een portret van deze uitzonderlijke vrouw met een vlijmscherpe pen.

‘The Backwash of War’ – het boek dat Ellen N. La Motte schreef in 1916, en dat onmiddellijk verboden werd – werd in 2009 vertaald door Erwin Mortier onder de titel ‘Het Kielzog van de Oorlog’.
 

lees ook