Niets is zwart-wit

Niets is zwart-wit is een zwart-witte documentairereeks over de Eerste Wereldoorlog. Authentiek en uniek beeldmateriaal uit de oorlogsperiode wordt op een originele en gedurfde manier gebruikt om de kijker de ‘Grote Oorlog’ te laten beleven.

De reeks kadert in de herdenking van de 100ste verjaardag van de oorlog in 2014-2018. Tot dan worden elk jaar rond 11 november twee afleveringen uitgezonden. De eerste twee documentaires vertellen over de periode net na de wapenstilstand. Elke aflevering volgt één persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid die de oorlog is.

De verhalen in Niets is zwart-wit zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenissen en historisch onderzoek. Ze worden verteld aan de hand van archiefbeelden, foto’s, krantenknipsels en – in beperkte mate – reconstructie. Ze schilderen het tijdsgewricht waarin onze voorouders (over)leefden, dompelen ons onder in de sfeer van toen en proberen de waanzin van de oorlog te vatten. Wie is in een oorlog de goeie? En wie de slechte? Niets is zwart-wit is overrompelende televisie, zonder compromissen. Het zwart is zwart. Het wit is wit. En alles daartussen is soms ruw, soms bitter, soms grappig, maar altijd des mensen.
 

Aflevering 1 - Gaston

Gaston is grenadier in het Belgische leger. Na de wapenstilstand wil hij de oorlog zo snel mogelijk achter zich laten. Maar hij merkt al gauw dat niet alleen de wereld rondom hem drastisch is veranderd. Ook hij zelf is getekend door vier jaar ellende in de loopgrachten. Hij gaat op weg naar huis en op zoek naar zichzelf door een land in totale chaos. Vluchtelingen, plunderingen, Duitse rebellen, moordpartijen en gezinsdrama’s. Het is november 1918 en België is het Wilde Westen.

De stem van soldaat Gaston wordt ingelezen door Lucas Van den Eynde ; de rest van de commentaar door Jan Hautekiet.

Bekijk de trailer

Aflevering 2 van 'Niets is zwart-wit' wordt uitgezonden op dinsdag 9 november.

lees ook