Staking bij Brink's duurt voort

Bij geldtransporteur Brink's duurt de staking voort. De chauffeurs protesteren al drie dagen omdat ze van het bedienden- naar het arbeidersstatuut moeten overstappen. Bovendien moet het filiaal in Strépy, in de provincie Henegouwen, dicht.

Onderhandelingen met de Amerikaanse directie zijn volgens de vakbonden niet mogelijk, omdat die niet thuis geeft. De staking kan gevolgen hebben voor een aantal  bankautomaten en voor de verdeling aan huis van de pensioenen van zo'n 1.500 mensen, zegt de christelijke vakbond ACV.

Brinks is wel niet de grootste speler voor de geldautomaten. Enkel ING en BNP Paribas Fortis worden door het bedrijf bediend. BNP Paribas Fortis verwacht alvast geen geldtekort in de bankautomaten.

En ook BPost heeft een oplossing voor de pensioenen. De ongeveer 1700 mensen die dezer dagen hun pensioen aan huis geleverd moesten krijgen, ontvangen morgen of ten laatste dinsdag een brief. Daarin zal staan dat ze hun pensioen kunnen ophalen bij het postkantoor dat in de brief staat aangegeven.

Principieel

De socialistische bediendenvakbond BBTK roept de werkgeversfederaties intussen op om de directie van Brink's te doen terugkomen op de aangekondigde herstructurering.

"Dat een werkgever een overstap van bedienden- naar arbeidersstatuut wil opleggen in een herstructurering is nooit gezien en ongehoord. Dit is niet de juiste weg en hypothekeert het komende interprofessionele overleg over de harmonisering van het arbeiders- en bediendenstatuut. Dit dossier is voor ons meer dan principieel en symbolisch en wij zullen alle middelen aangrijpen om hier tegenin te gaan", aldus de BBTK.

Als de werknemers tegen 5 november niet akkoord gaan met de herstructurering, dreigt de directie ermee de activiteiten in ons land stop te zetten.