Vande Lanotte brengt De Wever en Di Rupo samen

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) brengt vanavond de twee hoofdrolspelers in de politieke onderhandelingen, Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS), opnieuw samen. De bemiddelaar probeert de komende dagen in alle discretie voort te werken.

Het is de tweede ontmoeting tussen beide hoofdrolspelers die Vande Lanotte (archieffoto's) organiseert. De bemiddelaar heeft de twee ook al verschillende keren apart ontmoet en checkt discreet de verschillende standpunten af.

De 7 partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over een staatshervorming, brengt Vande Lanotte voorlopig niet bijeen. Naar verluidt heeft hij wel frequent contact via telefoon, mail en sms om de verschillende standpunten na te trekken.

Vande Lanotte moet proberen om de onderhandelingen opnieuw vlot te trekken, en probeert daarbij zo discreet mogelijk te werk te gaan. Voorlopig lekt er erg weinig uit, wat als een goed teken wordt beschouwd. Vande Lanotte snijdt naar verluidt alle thema's aan bij de 7 partijen. Er is sprake van een lichte vooruitgang.

Volgende week dinsdag brengt Vande Lanotte een eerste keer verslag uit bij de koning. Wellicht komt er dan ook een schriftelijke mededeling van de bemiddelaar over zijn werkmethode.