Verenigde Staten slaan terreuralarm

In de Verenigde Staten is terreuralarm geslagen. Op twee vrachtvliegtuigen die van Jemen op weg waren naar de VS zijn pakjes gevonden met mogelijk explosief materiaal. Dat heeft president Obama bekendgemaakt.

Een eerste verdacht pakket werd ontdekt op de luchthaven Eastmidlands in Engeland. Toen een cargovliegtuig van UPS daar een tussenlanding maakte, ontdekte men bij de lading een verdacht pakket: op een inktpatroon hingen draden en zat wit poeder. Het pak kwam uit Jemen en was op weg naar Chicago.

Ook in de Verenigde Staten zelf werden verschillende vrachtvliegtuigen uit voorzorg onderzocht en de pakjesdienst Fedex heeft zendingen uit Jemen geschorst. 

President Obama bevestigde dat er wel degelijk een terreuraanslag op til was. "Onze inlichtingendiensten hebben samen met onze vrienden twee  verdachte pakketten geïdentificeerd die bestemd waren voor de VS, meer bepaald 2 synagogen in Chicago", zei Obama.

"De pakjes zijn gevonden in Dubai en op de luchthaven van Eastmidlands in het Verenigd Koninkrijk. Uit eerste onderzoek blijkt dat er explosief materiaal aanwezig is", aldus Obama.

"Hoewel we alle feiten nog onderzoeken weten we dat de pakjes uit Jemen komen. We weten ook dat Al Qaeda van het Arabische schiereiland, een terreurgroep die gebaseerd is in Jemen, plannen heeft voor aanslagen tegen de Verenigde Staten, onze burgers en onze vrienden en bondgenoten", besloot Obama.