130 vermiste Indonesiërs gered na tsunami

Op de Indonesische eilandengroep Mentawai zijn 130 vermisten levend en wel teruggevonden. Ze waren verdwenen sinds de tsunami van maandagnacht.

De overlevenden werden teruggevonden op een bergtop op een van de Mentawai-eilanden. Ze waren fors onderkoeld na een verblijf van bijna een week in de regen op de bergtop.

Op de Mentawai zijn nu nog altijd 163 mensen vermist. Het dodental van de tsunami van maandagnacht is intussen gestegen tot boven de 400. De reddingswerkers worden fors gehinderd door de hevige regenval.

De Mentawai liggen in de Indische Oceaan, ten westen van het grote Indonesische eiland Sumatra. De tsunami van maandag was het gevolg van een onderzeese aardbeving. Eind 2004 werd de Indische Oceaan getroffen door een erg zware tsunami. Toen zijn 184.000 mensen omgekomen, de meesten op het Indonesische eiland Sumatra, maar er vielen ook slachtoffers in Thailand, India, Sri Lanka tot in Oost-Afrika.

Borobodur onder de as

Elders in Indonesië, in het oosten van het eiland Java, is de vulkaan Merapi opnieuw hevig uitgebarsten. Dat is de derde keer op enkele dagen tijd.

De nieuwe uitbarsting heeft opnieuw geleid tot een golf van paniek in de buurt. Sinds het begin van de uitbarsting zijn al 35 mensen omgekomen. Meer dan 47.000 mensen zijn uit hun woningen geëvacueerd en wonen nu bij familieleden of in opvangkampen.

In de grote stad Yogyakarta, 30 kilometer van de Merapi, is intussen asse van de vulkaan neergekomen. Er is ook asse neergekomen in het boeddhistische tempelcomplex Borubodur in de buurt. Het complex uit de negende eeuw na Christus is intussen gesloten voor toeristen.