34 aanhoudingen bij betogingen in Amsterdam

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam zijn 34 mensen aangehouden bij betogingen voor en tegen de islamofobe politicus Geert Wilders. Grote ongeregeldheden bleven echter uit.

De betoging pro Wilders was een initiatief van de European Freedom Initiative (EFI),  de overkoepelende orgaisatie van extreemrechtse  bewegingen zoals de Dutch Defense League en de English Defense League.

Een bonte mix van tegenstanders had aangekondigd de betoging te zullen verstoren, waaronder antifascistische organisaties en een harde kern van Ajax-supporters en allochtonen die hadden laten weten geen racisme te tolereren in "hun" stad.

Het stadsbestuur had daarom strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De  betoging pro Wilders zelf leidde niet tot problemen want er kwam maar een handvol betogers opdagen, maar bij sommige tegenbetogers raakten de gemoederen toch aardig verhit. Uiteindelijk werden 34 heethoofden aangehouden wegens openlijke geweldpleging of omdat ze zich niet konden legitimeren.