"Dit draagt de stempel van Al Qaeda"

Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, zegt dat het onderzoek naar de verdachte pakketten in de richting van Al Qaeda wijst. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zegt dat het bompakket een vliegtuig had kunnen neerhalen. Jemen zegt intussen dat er een verdachte is aangehouden.
Het in Dubai onderschepte pakje zat verborgen in een printer.

In de Verenigde Staten zijn twee terreuraanslagen verijdeld. Op vrachtvliegtuigen vanuit Jemen zijn gisterenavond verdachte pakjes onderschept. Het was aanvankelijk niet duidelijk of het effectief om explosieven ging, maar dat blijkt wel degelijk het geval. Het zou gaan om pentriet. In Jemen heeft de politie vandaag op de luchthaven van de hoofdstad Sanaa nog eens 26 verdachte pakketjes ontdekt. Er zijn ook enkele werknemers van de luchthaven gearresteerd.

"We blijven de pakjes onderzoeken", zegt de Amerikaanse minister Napolitano over de pakjes die gisteren werden gevonden. "Maar dit draagt de stempel, de vingerafdruk van Al Qaeda op het Arabische Schiereiland. We weten dat zij er alles aan doen om ons veiligheidssysteem te testen", zegt Napolitano.

Een van de pakjes werd in Groot-Brittannië ontdekt op een vliegtuig dat uit Jemen kwam en naar de VS zou vliegen. Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat het bompakket wel degelijk een vliegtuig kon doen ontploffen. Ook de politie van Dubai, waar ook een pakje werd gevonden op het vliegtuig, zegt dat de bom operationeel was.

Amerikaans president Barack Obama heeft ondertussen al getelefoneerd over de terreurdreiging met de Saudische koning Abdullah en met de Britse premier David Cameron.

De Jemenitische autoriteiten laten intussen weten dat er een verdachte is aangehouden. Het zou gaan om een vrouw die verdachte pakketten had verstuurd. Ze is aangehouden in de hoofdstad Sanaa.