"Vlaamse kermisgehalte op peil houden"

In Antwerp Expo is de 74e editie van de Boekenbeurs geopend voor de pers en andere genodigden. Vanaf zondag is het grote publiek welkom op het grootste boekenevenement van het jaar in Vlaanderen. Tot en met 11 november prijzen meer dan honderd standhouders ongeveer 60.000 verschillende titels aan.

De Boekenbeurs is voor de lezers de uitgelezen plek om handtekeningen te jagen van hun idolen. Elke dag zullen tientallen auteurs hun werk signeren. Vorig jaar lokte de Boekenbeurs ongeveer 175.000 bezoekers.

Op het openingsfeest van de 74e Boekenbeurs is de laureaat van de Debuutprijs gelauwerd. Auteur Joost Vandecasteele mocht de prijs en een cheque van 6.200 euro in ontvangst nemen in Antwerp Expo.

Organisator Geert Joris van Boek.be meldt dat het goed gaat met het boek in Vlaanderen en wil extra aandacht voor de billijke vergoeding voor auteurs en de strijd tegen piraterij. Hij pleit ook voor het aantrekken van een allochtoon lezerspubliek. Volgens Geert Joris blijft het volkse karakter van het boekenevenement een aandachtspunt.

"We moeten altijd een beetje zorgen dat we het Vlaamse kermisgehalte aanwezig houden. Want er zijn weinig culturele evenementen waar een zo divers publiek naartoe komt. In contradictie daarmee stellen we vast dat we nauwelijks een allochtoon publiek lokken", zei Joris.

De Boekenbeurs is tot en met donderdag 11 november alle dagen open van 10 tot 18 uur. Op donderdag 4 en dinsdag 9 november vinden de nocturnes van de Boekenbeurs plaats. Dan blijven de deuren open tot 22 uur.

Wie, wat, waar en wanneer ?

Alle praktische informatie over signeersessies en andere informatie over de Boekenbeurs staat op de website www.boekenbeurs.be.