"Zelfs met afgezaagde hoorn is Phila gegeerd"

In Zuid-Afrika zijn dit jaar al 238 neushoorns omgebracht. Dat zijn er heel wat meer dan de voorbije jaren. In 2007 bleef de teller steken op 13 en in 2009 op 122. Bijna dagelijks vermoorden stropers een neushoorn, allemaal voor de zeer lucratieve handel in de hoorn van het wilde dier. Op de zwarte markt brengt een hoorn al snel rond de 100.000 euro op. Een bijdrage van onze correspondent Tim de Wit.

Afgelopen week werd de zwaar gehavende Phila overgebracht naar de dierentuin van Johannesburg.

Ze overleefde liefst twee aanvallen op haar leven. Er werd in totaal negen keer op haar geschoten. De eigenaar van Phila besloot na de eerste aanval haar hoorn af te zagen, om een nieuwe aanval te voorkomen.

"Maar zelfs met de twee stompjes die ze nu nog heeft is ze interessant voor stropers", zegt Faan Coetzee van de stichting Bedreigde Wilde Dieren in Zuid-Afrika.

De handel in de hoorns is al sinds 1977 verboden, maar omdat met name de vraag uit Azië ongelooflijk blijft toenemen, is er een welig tierende zwarte markt.

"In Vietnam geloven miljoenen mensen dat de hoorn van de neushoorn een perfect medicijn is tegen kanker. In China wordt de hoorn vermalen in traditionele geneesmiddelen, ook al is wetenschappelijk aangetoond dat de hoorn totaal geen genezende werking heeft", zegt Coetzee.

In het Welgevonden reservaat, op drie uur rijden van Johannesburg, beheert Li Lotriet een gebied van 38 duizend hectare. Er lopen ongeveer zeventig neushoorns rond, allemaal nog met hoorn.

"Maar het is haast onmogelijk de neushoorns dag en nacht te beschermen", zegt Lotriet. "Stropers werken ongelooflijk professioneel. Ze vliegen het reservaat in met een helikopter, schieten de neushoorn neer en halen met een kettingzaag de hoorn er af. Binnen een mum van tijd zijn ze weer verdwenen."

Preventief verwijderen van de hoorn is voor Lotriet geen optie. "Wat is een neushoorn zonder hoorn? Nee, dat is voor mij uitgesloten."

Coetzee hoopt dat Zuid-Afrika meer druk zal gaan uitoefenen op China en Vietnam om de illegale handel terug te dringen.

"Maar China is voor Zuid-Afrika een belangrijke handelspartner, dus ik denk niet dat Zuid-Afrika hard genoeg durft te zijn."

Tim de Wit is correspondent in Zuid-Afrika