AQAP, nieuwe terreurbasis in Jemen?

Het terreurnetwerk Al Qaeda is al langer geworteld in Jemen. De lokale tak op het Arabisch Schiereiland lijkt nu meer dan het origineel in Afghanistan het initiatief te nemen bij internationale terreur.

Jemen in Zuid-Arabië is het land van oorsprong van de familie Bin Laden en de beruchte terreurleider heeft altijd nauwe contacten behouden in dat land en in Saudi-Arabië. 

Traditioneel heeft de Jemenitische regering erg weinig vat op het uitgestrekte, bergachtige en verarmde land waar vooral clanmilities de plak zwaaien. Die zijn er in allerlei soorten en raken vaak ook onderling slaags.

Het Jemenitische regime heeft overigens de handen vol met een opstand van de sjiitische Hauthi-stam in het noorden en een separatische beweging rond Aden, de kern van het vroegere onafhankelijke en marxistische Zuid-Jemen. De VS geven het leger wel steun in de strijd tegen extremistische moslimgroepen.

De situatie in Jemen maakt het land tot een aantrekkelijk gebied voor Al Qaeda. Terreuraanslagen zijn dan ook geen uitzondering. Zo werd in 2000 het Amerikaanse marineschip USS Cole beschadigd bij een aanslag waarbij 17 opvarenden omkwamen. Onlangs mislukte nog een aanslag op de Britse ambassadeur.

AQAP als Al Qaeda 2.0?

Tegen de achtergrond van al die onrust hebben allerlei extremistische soennitische moslimgroepen de handen in elkaar geslagen. Vorig jaar zijn de Saudische en Jemenitische terreurgroepen gefuseerd tot Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP).

AQAP zou enkele honderden strijders in Jemen hebben en zou er ook beschikken over opleidingskampen. De groepering zou onder de invloed staan van de extremistische imam Anwar Al Awlaki (foto). Dat is een Amerikaan van Jemenitische oorsprong die teruggekeerd is en van daaruit "jihadistische" preken de wereld instuurt.

De groepering is vooral actief in de regio met aanslagen in Jemen en Saudi-Arabië. Toch lijkt AQAP nu ook de stap te zetten naar internationale terreur. Eind vorig jaar mislukte een aanslag van een Nigeriaan op een vliegtuig tussen Amsterdam en Detroit. Die dader bleek te werken voor AQAP.

Nu Al Qaeda zelf in Afghanistan en Pakistan teruggedrongen is, probeert de terreurgroep blijkbaar nieuwe bases uit te bouwen in Jemen, Somalië en sommige Sahellanden. Onlangs verwees Bin Laden zelf naar de lokale tak in Noord-Afrika die daar enkele Franse ingenieurs ontvoerd heeft.

Jos De Greef