Explosieven in verdachte pakjes vanuit Jemen

In de Verenigde Staten zijn twee terreuraanslagen verijdeld. Op vrachtvliegtuigen vanuit Jemen zijn verdachte pakjes onderschept en die zouden explosieven bevatten. Ze waren bestemd voor joodse synagogen in Chicago.

Gisteren werd terreuralarm afgekondigd in de VS nadat twee vrachtvliegtuigen met verdachte pakketten onderschept waren. Dat was het geval in Groot-Brittannië en Dubai. De VS zou daarbij een tip gekregen hebben van de Saudische geheime dienst.

Ook elders zijn vliegtuigen aan de grond gehouden en onderzocht. Dat was het geval bij twee UPS-vliegtuigen in Philadelphia, in Newark nabij New York. Een toestel van de Arabische maatschappij Emirates werd door Amerikaanse jachtvliegtuigen onderschept en afgeleid naar JFK in New York.

In pakjes in die vliegtuigen zou nu volgens sommige bronnen pentriet, een hoog explosief materiaal, gevonden zijn evenals een soort circuit dat bedoeld was om de bommen via een gsm vanop afstand tot ontploffing te brengen.

De pakjes waren vanuit Jemen verzonden en waren bestemd voor joodse synagogen in Chicago. Wellicht gaat het om een poging tot aanslagen van AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula), een terroristische groepering die vooral in Jemen actief is.

Er worden nog altijd vliegtuigen en verdachte pakketten onderzocht. Alle vrachtverkeer vanuit Jemen is voorlopig stilgelegd. Wellicht is het niet toevallig dat de aanslagen gepland waren net voor de Amerikaanse parlementsverkiezingen van volgende dinsdag.

Pentriet of PETN is een hoog explosief materiaal, dat vooral gebruikt wordt in ontstekingsmechanismen voor de mijnbouw en ook voor militaire doeleinden zoals munitie.

Het werd in het verleden al wel vaker gebruikt door terroristen. Eind vorig jaar probeerde de Nigeriaan Umar Faruq Abdul Mutallib pentriet tot ontploffing te brengen op een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit. Er was slechts een kleine explosie en de man kon overmeesterd worden.