Katholiek verzet tegen Léonard groeit

Niet enkel buiten, maar ook binnen de katholieke kerk neemt de kritiek op de omstreden uitspraken van aartsbisschop André-Joseph Léonard toe. Sommige instanties vragen dat de aartsbisschop zijn excuses aanbiedt.

Volgens het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), het grootste overlegorgaan in de Vlaamse kerk, gedraagt Léonard zich hooghartig en stelt hij zich boven de gelovigen. De organisatie vraagt dat hij zijn excuses aanbiedt na zijn uitspraken.

Ook de Broeders van Liefde en de katholieke weekbladen Tertio en Kerk & Leven hebben kritiek op de aartsbisschop. Raf De Rycke van Broeders van Liefde vreest dat de kerk meer en meer geïsoleerd geraakt. Hij vindt het tijd om een andere vorm van communicatie te hanteren. De Rycke begrijpt ook niet waarom Léonard altijd zoveel polemiek uitlokt.

Eerder had ook professor Kerkelijk Recht en CD&V-senator Rik Torfs gezegd dat de gelovigen duidelijk moeten maken dat ze het niet eens zijn met Léonard. De kerk van Léonard is niet de enige kerk, had Torfs gesteld.

De voorbije maanden heeft de aartsbisschop al vaker uitspraken gedaan die erg slecht zijn gevallen. Zo had hij aids "een vorm van gerechtigheid" genoemd, was hij uitgevallen naar homo's en had hij onlangs nog gevraagd dat het gerecht oudere pedofiele priesters met rust zou laten.