KFOR halveert troepenmacht in Kosovo

De NAVO gaat het aantal troepen van de KFOR-vredesmacht in Kosovo de volgende maanden terugbrengen van 10.000 naar 5.000 militairen. De veiligheidssituatie in Kosovo zou de laatste tijd flink verbeterd zijn.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen is de veiligheidssituatie in Kosovo de voorbije maanden flink verbeterd. De lokale politie is ook steeds beter in staat om de situatie onder controle te houden.

Daarom kan de NAVO de door haar geleide KFOR-vredesmacht in Kosovo nu verder afbouwen. De volgende maanden zou het aantal troepen teruggebracht worden van 10.000 naar 5.000. In 2012 zou dat nog verder verminderd worden tot 2.500 militairen.

De KFOR nam na de oorlog tegen Joeogoslavië in '99 de controle over de vroegere Servische provincie Kosovo over. Toen telde de KFOR 50.000 manschappen. In de loop der jaren is dat al verminderd.

De vredesmacht staat onder bevel van de NAVO en houdt zich de laatste jaren vooral bezig met het beschermen van enclaves van de Servische minderheid, vooral in het noorden van het land. In 2008 is Kosovo onafhankelijk geworden.

Begin dit jaar is het laatste detachement van de Belgische troepen van KFOR uit Kosovo teruggekeerd. Jarenlang stonden de Belgische militairen in voor de veiligheid in de buurt van de Noord-Kosovaarse stad Mitrovica, waar veel Serviërs naast Albanese Kosovaren wonen.