Kinesistenexamen verloopt zonder incidenten

In Brussel is in de gebouwen van Selor het zwaar gecontesteerde examen voor net afgestudeerde kinesisten gehouden. 392 Franstalige kinesisten hebben eraan deelgenomen. Ze doen dit om een Riziv-nummer te krijgen zodat ze als zelfstandige aan de slag kunnen.

Het is de eerste keer dat Franstalige kinesisten een dergelijk examen moeten doen, omdat het de eerste keer is dat er minder Riziv-nummers zijn dan pas afgestudeerden. 392 Franstalige kinesisten zijn afgestudeerd maar er zijn slechts 293 Riziv-nummers voor het Franstalige landsgedeelte.

Tussen 2005 en 2008 werd het examen ook al eens georganiseerd voor Vlaamse pas afgestudeerde kinesisten.

De laatste weken en dagen was er veel protest tegen het examen, velen betwisten het nut van de proef. Vrijdag hadden 82 pas afgestudeerden nog een kortgeding aangespannen zodat het voorlopig niet verbeterd zou worden. Een uitspraak is er nog niet.

Niet alleen de pas afgestudeerden, maar ook de beroepsvereniging van kinesisten Axxon heeft vragen bij de test. "We zijn niet tegen een quotum voor het aantal nieuwe kinesitherapeuten op zich", zegt Axxon-voorzitter Patrick Werrion. "Maar de criteria waarop dat quotum nu is vastgelegd, zijn onduidelijk. De overheid zou beter eerst onderzoeken hoeveel kinesitherapeuten met een Riziv-nummer nog echt actief zijn en hoeveel er nodig zijn. De komende jaren wordt de toestand immers nog erger: voor 2011 verwachten we 500 afgestudeerden, voor 2012 zelfs 700. Die moeten duidelijkheid krijgen over hun toekomst."