Massa komt samen tegen verziekte politieke sfeer

In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn tienduizenden mensen samengekomen om op te roepen tot een beschaafder politiek debat. De "mars om het fatsoen te herstellen" is een initiatief van Jon Stewart van "The daily show".

Op dinsdag 2 november zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en voor de Senaat. In de campagne van zowel de Republikeinse als de Democratische kandidaten zijn de slagen onder de gordel de afgelopen weken bijna meer regel dan uitzondering geworden. Het spel wordt erg hard gespeeld.

Het leek aanvankelijk op een uit de hand gelopen grap van Jon Stewart, de komiek van "The daily show", maar blijkbaar leeft de onvrede over de verzuurde sfeer in de politieke debatten wel degelijk bij een aantal Amerikanen. Tienduizenden mensen kwamen opdagen op de National Mall in Washington.

Stewart had opgeroepen tot een "Rally to Restore Sanity". "We zoeken de mensen die vinden dat schreeuwen averechts werkt en slecht is voor je keel. De mensen die vinden dat niet alleen de luidste stemmen gehoord moeten worden", zei hij. In zijn eerste speech riep Stewart de betogers ook op om het plein netter achter te laten dan het was toen ze aankwamen.

De komiek -met een links profiel- benadrukt dat de optocht niet gericht is tegen een partij. Velen zien het echter als een kans om tegengas te bieden aan de ultraconservatieve Tea Partybeweging, die twee maanden geleden een mars hield in Washington.