Omniumverzekeringen voor auto's duurder?

Omniumverzekeringen voor auto's kunnen de volgende maanden duurder worden door de slechte staat van de wegen. De prijs voor zo'n verzekering zou binnenkort stijgen met 3 tot 6 procent.

Na de vorige, erg koude, winter hebben dubbel zoveel auto's schade opgelopen als in een normale winter. Zowel bij de verzekeraars als bij het Agentschap Wegen en Verkeer zijn meer schadeclaims binnengekomen.

Wie omnium verzekerd is, kan de schade via zijn verzekering laten vergoeden. Wie niet omnium verzekerd is, en de verzekeringen zelf, kunnen een schadeclaim indienen bij het Agentschap. Die kreeg dubbel zo veel klachten binnen als het jaar voordien. De claims gaan vaak over een verloren bumper, een gebroken ruit of een klapband.

Omdat de verzekeraars meer schadegevallen moeten vergoeden, kunnen de omniumverzekeringen binnenkort zo'n 3 tot 6% duurder worden. Maar als de wegen weer hersteld zijn, zouden de prijzen weer naar beneden kunnen. Dat zou tegen 2015-2020 zijn. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) zei eerder deze week dat de autosnelwegen tegen 2015 hersteld moeten zijn, de gewestwegen tegen 2020.