Saudische koning nodigt Iraakse kemphanen uit

Koning Abdullah van Saudi-Arabië (foto) heeft de Iraakse president Jalal Talabani en de leiders van de grote Iraakse partijen uitgenodigd voor gesprekken in Ryadh. Abdullah probeert een uitweg uit de politieke impasse te zoeken die is ontstaan na de verkiezingen van ruim 7 maanden geleden.

Die parlementsverkiezingen werden verrassend gewonnen door een coalitie rond oud-premier Iyad Allawi, die het sjiitische blok rond premier Nouri Al-Maliki nipt versloeg. Geen van beiden slaagde er echter in om voldoende politieke steun te krijgen om een regering te vormen, waardoor de politieke impasse totaal lijkt.

In een verklaring zegt de Saudische koning dat Irak zich op een kruispunt in de geschiedenis bevindt. Hij roept de politieke rivalen ook op om hun "lelijke sektarische wapens" neer te leggen. 

Het Saudische initiatief wordt gunstig onthaald door Iyad Allawi, die de steun geniet van de Iraakse soennieten. Overigens wordt het eveneens soennitische Saudi-Arabië in de regio beschouwd als bondgenoot van Allawi. Riyadh wantrouwt de Iraakse premier Al-Maliki en verdenkt hem ervan onder een hoedje te spelen met het sjiitische Iran.