1 op de 3 positief bij nieuwe speekseltest

1 op de 3 bestuurders die een speekseltest aflegt, is positief op het gebruik van drugs. Dat blijkt 1 maand na de invoering van de test. Staatssecretaris Schouppe lanceert alvast een nieuwe campagne om bestuurders te waarschuwen.

De test werd vorige maand ingevoerd, maar was omstreden omdat hij niet altijd betrouwbaar zou zijn. Nu wordt de test alleen uitgevoerd bij mensen bij wie er uiterlijke kenmerken van druggebruik worden vastgesteld.  Maar toch volstaat die positieve test voorlopig niet om een pv op te stellen.

"In de huidige omstandigheden moet er dan eerst nog een bloedproef volgen", zegt staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V, foto). "Pas wanneer die ook positief is, kan een pv  volgen."

Volgens Schouppe bewijst de speekseltest wel zijn nut. Er komen nieuwe campagnes om bestuurders af te schrikken. Na de "Gene zever"-affiches zullen binnenkort de boodschappen "Roesbaan" en "Ik blow niet, ik coke niet" langs de wegen verschijnen.